Glad nyhet: 130.000 svenskar får pengar skattefritt

Skriven av Henrik R

49 veckor sedan

|

04/07/2023
Inrikes
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Glad nyhet: 130 000 svenskar får pengar skattefritt

Sexton år efter att Pensionsmyndigheten stoppade möjligheten att fortsätta spara i Allras fonder på grund av anklagelser om falsk marknadsföring och dolda fondresultat, är det dags för en glad nyhet för de 130 000 tidigare Allra-spararna.

Pensionsmyndigheten har mottagit 100 miljoner kronor från Allra, och det är nu dags att betala ut dessa pengar till de tidigare spararna, enligt en rapport från Expressen. Dock kommer utbetalningen att ta tid, eftersom det är en komplex beräkning att fördela skadan mellan de många spararna.

"Vi håller på att beräkna skadan fördelat på spararna just nu. Men det finns många sparare och det är en komplex beräkning", säger Anna Åkesson, senior expert hos Pensionsmyndigheten.

Planen är att utbetalningarna ska kunna ske under hösten. Dessutom finns det hopp om att få in ytterligare pengar. Bland annat har myndigheten riktat ett krav på 431 miljoner kronor mot SEB som har fungerat som förvaringsinstitut.

"Vi hoppas att vi kommer att få in mer pengar via berörda förvaringsinstitut och revisionsföretag", säger Anna Åkesson.

Efter att ha stoppat möjligheten att spara i Allras fonder 2017, arresterades Allras grundare och tidigare vd Alexander Ernstberger.

Ett år senare åtalades han tillsammans med tre andra personer. Domstolsutslaget kom 2020, och alla frikändes.

Men Pensionsmyndigheten valde att överklaga domen.

"Vi överklagar domen. De här transaktionerna som har varit föremål för prövning, jag anser att de bara är till för att gynna ägarna och inte spararna", sa myndighetens generaldirektör Daniel Barr till SVT i februari 2020.

I Hovrätten dömdes de fyra männen istället för mutbrott och trolöshet mot huvudman.

Representanterna för Allra ansökte om att överklaga till Högsta Domstolen, men inget prövningstillstånd beviljades.

Därmed blev Hovrättens dom den slutgiltiga.