Kemikalieinspektionen varnar: Populära myggprodukter kan vara farliga

Skriven av Henrik R

45 veckor sedan

|

12/07/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Populära myggprodukter kan vara farliga

Myggsäsongen i Sverige är i full gång och många söker skydd mot de irriterande insekterna. Men Kemikalieinspektionen varnar nu för populära myggprodukter som myggplåster och myggarmband, som kan innebära en risk för människors hälsa och miljö.

I ett pressmeddelande förklarar Kemikalieinspektionen att myggmedel är kemiska bekämpningsmedel med substanser som kan vara skadliga.

"De ska ha prövats av oss innan de säljs", säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen. Att sälja myggplåster och myggarmband är olagligt i Sverige, och under det senaste året har Kemikalieinspektionen åtalsanmält över tio företag för att ha sålt dessa produkter.

Karlsson uppmanar konsumenter att använda myggmedel som är godkända av Kemikalieinspektionen.

Dessa produkter är märkta på svenska och försedda med ett registreringsnummer. Hon varnar också för att vara uppmärksam när man handlar på nätet, där det finns fler problem med olagliga produkter.

Trots att alla myggmedel måste vara godkända av Kemikalieinspektionen, säljs nya produkter på marknaden som saknar rätt tillstånd.

Förra året såldes knappt 20 ton godkända myggmedel i Sverige, vilket är den största mängden någonsin enligt Kemikalieinspektionens statistik.