Kvinna dömd för stöld på ICA Maxi - 'Jag minns inte att jag missade att skanna varorna

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

15/07/2023
'Jag minns inte att jag missade att skanna varorna'

En kvinna i 30-årsåldern från Oskarshamns kommun har dömts för ringa stöld efter att ha stulit matvaror till ett värde av 400 kronor från ICA Maxi-butiken i Oskarshamn. Kvinnan har erkänt händelseförloppet men förnekar brott, då hon inte minns att hon missade att skanna de aktuella varorna.

Enligt tingsrätten har kvinnan agerat uppsåtligen när hon underlät att skanna varorna och passerade kassalinjen utan att betala. Detta trots att hon vid betalningen fick frågan om hon hade skannat allt, men valde att inte kontrollera det. Tingsrätten konstaterar att det åligger en konsument att vid kassan kontrollera att samtliga varor är betalda, särskilt vid självskanning.

En civil butikskontrollant vittnade att han och en kollega reagerade på att kvinnan lade ned dyrare varor snabbt i korgen utan att skanna dem. De följde efter henne inne i butiken och hon passerade sista betalningsmöjligheten, betalade bara för det som var skannat. De kontrollerade henne på parkeringen och hon följde med in igen.

Kvinnan har invänt att hon var stressad och distraherad under handlingen och att hon inte minns att hon missat att skanna vissa varor. Men tingsrätten finner att hennes invändning om bristande uppsåt är motbevisat. De redovisade kvittona visar även att det var de dyrare matvarorna som kvinnan inte hade skannat, vilket framstår som märkligt ifall det skedde slumpmässigt på grund av stress.

Kvinnan ska betala 14 400 kronor i dagsböter samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden. ICA Maxi ville ha ett skadestånd på 1 000 kronor, som ersättning för vaktbolags- och personalkostnader, men begäran avslogs av tingsrätten. En av nämndemännen var av skiljaktig mening och anförde att åklagarens bevisning inte räcker för att styrka att kvinnan hade uppsåt till gärningen.