Lyckobeskedet för alla svampälskare – därför kan du plocka dina favoriter redan nu

12/07/2023 13:54

Henrik R

Inrikes
Därför kan du plocka dina favoriter redan nu

Mest läst idag

Svampälskare över hela Sverige har fått ett glädjande besked: svampsäsongen har officiellt börjat! Tack vare det regniga vädret som har drabbat många delar av landet efter en torr start på sommaren, har svamparna börjat dyka upp tidigare än vanligt.

Även om högsäsongen för svamp vanligtvis ligger mellan augusti och september, varierar detta beroende på region.

Svampplockning har blivit en populär trend de senaste åren, med allt fler människor som hittar ut i svampskogen. "Intresset har ökat stort sedan början av 1990-talet, då det var helt ute att hålla på med svamp. De senaste tio åren har intresset ökat enormt, jättemånga är ute och plockar åtminstone någon gång per år," berättar svampexperten Michael Krikorev för Aftonbladet.

Men medan svampplockning kan vara en rolig och givande aktivitet, är det viktigt att vara försiktig. Det finns många giftiga svampar där ute, och risken för förväxling är stor.

Michael Krikorevs tips är att jämföra information om svampar på nätet med information som finns i nya och aktuella svampböcker.

För de som inte vill eller kan ge sig ut i skogen finns det också möjligheter att plocka matsvamp på sin egen tomt.

"Det kommer in många frågor om nejlikbroskskivling som växer i gräsmattor och villaträdgårdar. Det är en matsvamp vilket många inte känner till," säger Krikorev.

Så oavsett om du är en erfaren svampplockare eller bara börjar utforska denna hobby, ser det ut att bli en lovande säsong för svampälskare över hela Sverige.

Men kom ihåg att alltid vara försiktig och att bara plocka svampar som du säkert känner igen som ätliga.