Många Coop-butiker upplever omfattande problem

Henrik R

53 veckor sedan

|

05/07/2023
Betalningsproblem hos Coop – kunder uppmanas betala med kontanter

Omfattande problem uppstår nu i många Coop-butiker runt om i Sverige. Kunderna upplever att kortbetalningssystemet är nere vilket hindrar dem från att betala för sina varor.

Enligt Therese Knapp, presstalesperson på Coop, är situationen omfattande, även om det inte finns någon exakt siffra på hur många kunder som berörs.

Knapp har skickat ut en varning till alla som planerar att handla hos Coop under dagen. Hon rekommenderar att kunderna betalar med kontanter, eller använder Coops egen mobilbetalningslösning Scan and Pay.

"Med vissa kort kan man betala om man stoppar in chipet. Men att blippa går inte", säger hon till Aftonbladet.

Coop arbetar för tillfället utifrån att det inte är en riktad IT-attack, vilket var fallet för drygt två år sedan.

På sommaren 2021 drabbades livsmedelskedjan av en stor cyberattack, vilket orsakade kassasystemet att krascha och tvingade flera butiker att stänga i flera dagar. Hackergruppen Revils, som kopplas till Ryssland, tog på sig ansvaret för cyberattacken och krävde 70 miljoner dollar för att återställa systemen.

Pål Jonsson, nuvarande försvarsminister, beskrev cyberattacken mot Coop som en ”ransomware-attack”. Han förklarade att denna typ av attacker har ökat kraftigt under de senaste åren, på grund av att tekniken är både billig och lättillgänglig.