Mystiska omständigheter kring späckhuggarens död: Vad var den verkliga orsaken

Skriven av Henrik R

55 veckor sedan

|

20/05/2023
Inrikes
Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
"En tragisk upptäckt i Hunnebostrand har lämnat forskare ställda inför ett mysterium. Ett döende späckhuggare, gammalt och utmärglat, väntar nu på svar från experterna om vad som kan ha lett till dess för tidiga död.

En svältande späckhuggare hittades död i Hunnebostrand, Sotenäs kommun. Djuret, som var både gammalt och mager, uppvisade tecken på kraftigt slitage på sina tänder och hade ett helt tomt mag- och tarmsystem.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) undersökte nyligen den döda späckhuggaren för att få mer insikt i dess liv och dödsorsak.

Enligt Gustav Averhed, patolog vid SVA, var späckhuggaren en gammal hane som verkar ha svultit till döds. "Vikten är cirka 2 800 kilo, men borde ha varit det dubbla. Så det kan röra sig om en gammal individ, som magrat av och slutligen dött," sa Averhed i ett pressmeddelande.

Myndigheten fann också blåmärken och rivmärken på späckhuggarens kropp, men den tycktes inte ha några andra tydliga sjukliga förändringar.

Prover som tagits från alla organ kommer nu att analyseras, och resultaten förväntas bli tillgängliga inom några veckor.

Norbert van de Velde, en annan patolog vid SVA, uttryckte både fascination och sorg över att undersöka den döda späckhuggaren. "Det är ett mäktigt djur som vi aldrig tidigare undersökt.

Det är spännande, men också såklart ledsamt att den har dött", sa han i pressmeddelandet.

Späckhuggare, den största arten inom delfinfamiljen, brukar observeras längs västkusten under sommarmånaderna, men det är sällsynt att de ses så tidigt som i maj.

Denna incident kommer säkerligen att höja medvetenheten om de utmaningar dessa mäktiga djur kan möta i sina naturliga livsmiljöer.