Norrmejerier bötfälls med sju miljoner kronor för konkurrensbegränsning

Skriven av Henrik R

48 veckor sedan

|

07/07/2023
Inrikes
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Norrmejerier bötfälls med sju miljoner kronor för konkurrensbegränsning

Norrmejerier, en av Sveriges största mejeriföretag, har hamnat i blåsväder. Företaget, som bland annat tillverkar Västerbottenost och Gainomax, har blivit bötfällt med sju miljoner kronor i konkurrensskadeavgift. Anledningen? Enligt Konkurrensverket har mejerijätten begränsat konkurrensen genom att ingå ett avtal med logistikföretaget Frigoscandia AB.

Ett otillåtet samarbete

Norrmejerier och Frigoscandia, tidigare känd som Bring Frigo AB, kom överens om att inte konkurrera om varandras kunder. De delade därmed upp marknaden för tempererade vägtransporter mellan sig. Denna överenskommelse varade från 2011 till 2021.

"När företag begränsar konkurrensen genom att dela upp kunderna mellan sig begår de en allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna som kan ge höga sanktionsavgifter," säger Rikard Jermsten, Konkurrensverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Frigoscandia undgår böter

Frigoscandia anmälde själva situationen till Konkurrensverket och undkom därmed böter. Genom att själva ha slagit larm får de eftergift av konkurrensskadeavgiften, vilket innebär att de inte behöver betala.

"För att ett företag ska få eftergift krävs att det är först med att anmäla överträdelsen och att anmälan innehåller uppgifter som gör att Konkurrensverket kan ingripa," framhåller myndigheten i samma pressmeddelande.

Norrmejerier står för hela bötesbeloppet

Norrmejerier Ekonomisk förening kommer att betala hela bötesbeloppet på sju miljoner kronor. Företaget, som bildades 1971, ägs av bönder i Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. De har mejerier i Luleå, Burträsk och Umeå.