Nu svarar Systembolaget

09/07/2023 07:30

Henrik R

Inrikes
Nu svarar Systembolaget svarar

Mest läst idag

Sveriges alkoholmonopol, representerat av Systembolaget, står inför en utmaning. Efter en dom i Högsta domstolen har den danska nätvinshandlaren Winefinder fått tillstånd att leverera vin till svenska kunder.

Systembolaget har nu svarat på domen och dess potentiella konsekvenser.

För tre år sedan stämde Systembolaget Winefinder för att ha brutit mot den svenska alkohollagen. Patent- och marknadsdomstolen dömde då emot Winefinder och företaget fick inte tillåtelse att verka i Sverige.

Men nu har Högsta domstolen meddelat att Winefinder har tillåtelse att leverera vin till svenska kunder, då företagets leveranser bör betraktas som en "tillåten form av privatinförsel".

Winefinders storägare Alex Tengvall menade att domen var väntad, medan Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Lena Hallengren uttryckte oro över att domen hotar alkoholmonopolet i Sverige.

"Domen öppnar för aktörer som driver in både marknads- och vinstintresse i alkoholförsäljningen. Risken är stor för fler aktörer och att marknaden växer för deras del," sa Lena Hallengren.

Systembolagets chefsjurist Anna Domander uttalade sig om domen och dess konsekvenser. "Utfallet blev inte vad vi hade hoppats på men vi såg behovet att få klarhet i vad som gäller. Rättsläget har varit oklart," sa hon till SVT. Hon menade också att politiker gärna får titta på den komplexa frågan. "HD var tydliga med att Systembolaget fortsatt har ensamrätt på detaljhandeln. Men alkohol är inte som vilken vara som helst, det måste vi ta med oss," fortsatte hon.

Enligt Alex Tengvall kan konkurrensen nu öka och större aktörer kan investera. Ett internt dokument från Socialdepartementet, som SvD tidigare tagit del av, framhåller att det finns risker för alkoholmonopolet i Sverige. "I längden kan både införande av gårdsförsäljning och ett icke-agerande gällande distanshandel leda till att Systembolagets monopol faller," står det i dokumentet.

Vad tycker du om Högsta domstolens beslut?