Pensionärer drabbas av skattechock - förlorar miljardbelopp: "Hamnat i kläm"

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Pensionärer drabbas av skattechock.

Pensionärer födda 1957 har drabbats av en skattechock som har kostat dem stora summor pengar. Enligt SPF Seniorerna har de förlorat miljardbelopp under första halvåret av 2023 på grund av att de inte har fått det förhöjda grundavdraget.

De som fyller 66 år under 2023, det vill säga alla födda 1957, skulle egentligen ha fått det förhöjda grundavdraget i år. Men riksdagen ändrade på detta, och nu får de avdraget först 2024.

Detta innebär att de har blivit berövade den skattesänkning som är tänkt att utjämna skillnaden mellan pension och arbete.

SPF Seniorerna har kommit fram till att 57:orna tillsammans betalat in 1,6 miljarder kronor mer i skatt än vad de skulle behövt med förhöjt grundavdrag, och det bara under första månaderna av 2023.

Av dessa är det cirka 1,1 miljarder som betalats in av pensionärerna.

Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande, uttrycker sin oro över situationen. Hon säger: "57:orna har hamnat i kläm. I alla andra avseenden, förutom i skattesystemet, betraktas 57:orna som pensionärer under 2023.

Att oväntat och orättmätigt tvingas betala mellan 2.000 och 3.000 kronor extra i skatt varje månad handlar inte bara om mycket pengar. Det handlar också om rättvisa och om att utfästelser från staten ska levas upp till."

Eriksson fortsätter med att betona att det är viktigt att dessa pengar betalas tillbaka till pensionärerna. "Sammantaget för alla 57:or under årets första sex månader är det svindlande miljardbelopp det handlar om, som självfallet måste betalas tillbaka till dem. Det är vår förhoppning att politiken tar sitt förnuft till fånga senast i höstbudgeten och då ger besked till de drabbade."