Person hittades död i vatten efter kantring

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

01/07/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Person hittades död i vatten efter kantring

En sökoperation i Vetlanda, där räddningstjänst, polis och ambulanspersonal deltog, ledde till upptäckten av en tragisk händelse. På fredagsmorgonen klockan 07 larmades myndigheterna till en lokal sjö efter att en omkullvält båt hade observerats.

Efter flera timmars intensivt sökande med flera båtar och dykare, hittades tyvärr en person död i vattnet vid 10:40-tiden.

"Ärendet hanteras som en olyckshändelse," meddelade polisen. Inga misstankar om brott har rapporterats, och anhöriga har informerats om händelsen.

Denna tragiska incident kommer som en påminnelse om de risker som vatten innebär, särskilt under sommarmånaderna när antalet drunkningsolyckor ökar kraftigt.

Enligt vårdguiden 1177 tar det i genomsnitt 14 minuter för en ambulans att nå en olycksplats – minutrar som kan vara avgörande för att rädda en liv. Hjärt- och lungräddning (HLR) under dessa minuter kan ofta förhindra dödsfall eller allvarliga hjärnskador.

Socialstyrelsen rapporterar att omkring 200 personer dör av drunkning i Sverige varje år, med en tredjedel av dessa fall som självmord. Drunkning är också den tredje vanligaste dödsorsaken bland barn, ofta på grund av otillräcklig tillsyn.

Ett växande problem som bidrar till denna statistik är den ökade förekomsten av pooler i svenska hem. Andreas Claesson, docent vid Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska institutet, betonar vikten av säkerhetsåtgärder: "Studier från USA visar att om man inhägnar poolerna med staket, kan antalet drunknade barn minska med 95 procent."

Denna händelse i Vetlanda är en hjärtskärande påminnelse om de risker som förknippas med vatten, och vikten av att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder.