Polisen varnar: Meddelandet du måste akta dig för – inte så oskyldigt som du tror

Skriven av Henrik R

48 veckor sedan

|

09/07/2023
Inrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Inte så oskyldigt som du tror

Polisen i Ljungby, Markaryd och Älmhult varnar för en ny bedrägeritrend på olika köp- och säljsajter. Trots att internet och sociala medier har många fördelar, som att hålla kontakt med släktingar på andra sidan jorden, spela roliga spel, lägga upp fina bilder och prata med kompisar på mängder av appar, finns det också de som lurar och bedrar människor online.

Polisen har observerat en ny trend där bedragare på internet utnyttjar köpare på säljsajter som Facebook Marketplace.

Bedragarna påstår att de har långt att åka och vill därför genomföra affären helt via budfirmor, som DHL, gällande både betalning och leverans. Betalning sker via exempelvis Paypal.

Bedragaren föreslår att säljaren (inte köparen själv) betalar in en försäkring för att säkerställa pengaöverföringen. Detta kan leda till att säljaren blir av med sin inbetalda 'försäkringssumma'.

Polisen råder till att vara väldigt noggrann om man vill sälja under dessa premisser och säkerställa att köparen är trovärdig.

Polismyndigheten beskriver bedrägeribrott som följande: "Bedrägeri innebär att en gärningsperson lurar någon att göra något, eller att inte göra något som denne annars skulle ha gjort.

Det medför att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir lurad. Exempel på bedrägeri är när en gärningsperson skickar bluffakturor eller lurar någon att göra en dålig investering.

Det är också bedrägeri när en gärningsperson kopierar uppgifter från någons kontokort (skimning) för att kunna ta ut pengar från dennes bankkonto eller handla saker på kredit."

Om du misstänker att du utsatts för bedrägeri ska du alltid kontakta din bank och polisanmäla.

"Om du redan har skickat pengar till en person som du misstänker utsatt dig för bedrägeri så ska du kontakta din bank direkt för att eventuellt kunna stoppa transaktionen," skriver brottsofferjouren på sin hemsida.