Prins Daniels unika namnsituation i kungafamiljen

18/07/2023 20:06

Henrik R

Inrikes
Prins Daniels unika namnsituation i kungafamiljen.

Mest läst idag

Prins Daniel, hertig av Västergötland, är en unik figur inom den svenska kungafamiljen. Sedan han gifte sig med kronprinsessan Victoria den 19 juni 2010, har han varit den enda medlemmen av kungafamiljen som officiellt bär efternamnet Bernadotte.

Daniel Westling, som han hette innan äktenskapet, blev en del av det svenska kungahuset och tog titeln Prins Daniel. Med denna nya titel följde en rad kungliga åtaganden och en stor livsförändring. En av dessa förändringar var hans nya namn.

Trots att han tog namnet Bernadotte som efternamn, delar han inte detta namn med sin hustru, kronprinsessan Victoria. Sanningen är att alla andra medlemmar av kungafamiljen tillhör ätten Bernadotte, men de har inget officiellt efternamn. I folkbokföringen har kungafamiljen bara en liten stjärna i fältet för efternamn.

"Kungafamiljen har inga efternamn, av konstitutionell praxis. De är av ätten Bernadotte – men de heter inte Bernadotte. De har bara sina förnamn och sina titlar", förklarar Svensk Damtidnings hovreporter Helena Wiklund.

Prins Daniel är det enda undantaget i denna regel. Eftersom han redan hade efternamnet Westling när han gifte sig med kronprinsessan Victoria, står han skriven med Bernadotte som efternamn och Westling som mellannamn i folkbokföringen. Han är den enda i kungafamiljen som har detta arrangemang.

Andra ingifta medlemmar av kungafamiljen, som prinsessan Sofia och Chris O'Neill, bär inte heller efternamnet Bernadotte. Chris O'Neill, som valde att inte ta en prins titel, behöll sitt ursprungliga efternamn. Prinsessan Sofia, precis som de andra medlemmarna i kungafamiljen, har en liten stjärna i efternamnsfältet i folkbokföringen.