Py Bäckman firar 75 år med ny singel och hyllning till Nordman

Henrik R

52 veckor sedan

|

10/07/2023
Py Bäckman firar 75 år med ny singel

Sveriges rockdrottning, Py Bäckman, firar sin 75-årsdag med att släppa en ny singel och hylla Nordman, bandet vars texter hon har skrivit. Bäckman, som är känd för att ha skrivit hits som

"Stad i ljus", "Gabriellas sång" och Nordmans "Vandraren", delade sina tankar om sin karriär i en intervju i "Nyhetsmorgon".

Bäckman berättade att hon är särskilt stolt över sitt arbete med Nordman. "Det var hemskt roligt när Nordman fäste. Och 'Vandraren' blev en superhit. Och dom sålde över en miljon plattor. Det är inte dumt," sa hon.

Hon beskrev deras musik som en "unik blandning" och berömde Mats Wester för hans musikaliska bidrag.

Bäckman berättade också om sin stolthet över låten "Stad i ljus", som vann "Melodifestivalen" 1988 med Tommy Körberg. Låten spelas nu på stora arenor inför sportevenemang och sjungs på efterfester över hela Sverige. Den har till och med blivit en psalm.

Bäckman gjorde sin TV-debut redan på 1950-talet, då hon upptäcktes under en inspelning av radioprogrammet "Snurran" med Lill-Babs. Sedan dess har hon skrivit hitlåtar, flera psalmer, soundtracks till filmer och mycket mer.

Nu, på sin 75-årsdag, släpper Bäckman en ny singel med titeln "Besatt". När hon gratulerades i "Nyhetsmorgon" skrattade hon och sa: "Jag tyckte du sa 45?" Kanske är 70 det nya 40, eller vad?

Denna intervju ger oss en inblick i Bäckmans långa och framgångsrika karriär, och vi ser fram emot att höra hennes nya singel.