Så mycket dyrare blir en vinflaska för 119 kronor

Skriven av Henrik R

49 veckor sedan

|

05/07/2023
Inrikes
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Så mycket dyrare blir en vinflaska för 119 kronor

Svenska företag och semesterfirare känner trycket från en historiskt svag krona. Situationen kan bli ännu svårare när vinpriserna i Sverige riskerar att öka betydligt till hösten, enligt en rapport från Dagens Nyheter.

Sedan början av inflationen har Systembolaget gradvis ökat sina priser. I september 2022 steg priserna i genomsnitt med 1,9 procent, följt av en ytterligare tre procent ökning i mars 2023 på grund av leverantörskostnader.

Fram till 1 september kommer vi att bevittna ytterligare en prishöjning, denna gång för vin. En flaska vin som kostade 119 kronor förra hösten kan bli cirka 10 kronor dyrare nu.

En av de främsta orsakerna till denna situation är den svaga svenska kronan. Kronan nådde sin lägsta punkt mot euron förra veckan, med ett värde på 11,83.

Ulf Sjödin, som är ansvarig för Systembolagets sortiment, berättade för DN att de inte har en sammanställning över hur priserna kommer att se ut den 1 september. Men hittills har den största prishöjningen varit tre procent. Han påpekar att trots att kostnadsökningarna verkar ha mildrats något, har den svaga kronan en stor inverkan.

Leif Stålbalk, vinimportör på Principium Drink, befarar att den kommande prisökningen kan bli betydligt högre än de tre procent som Systembolaget tidigare ökade med i mars.

Stålbalk understryker att den svaga kronan drabbar importen hårt eftersom många produkter kommer från euroländer. Importkostnaderna för hans verksamhet har ökat med cirka 7,5 procent under året på grund av den svaga kronan. En långsiktig tillbakablick visar en ökning på 10 till 15 procent.

Han förklarar också att högre logistik- och transportkostnader samt högre råvarukostnader bidrar till problemet. På grund av pandemin och konflikterna i Ukraina, där många glasflaskor tillverkas, har tillgången på glas blivit sämre. Detta gör det svårare för producenter att hitta glasflaskor.