Smeknamn förbjudna på slottet

Skriven av Henrik R

Även kungligheter har smeknamn - men det är inte alla som får använda dem

ånga har dem: smeknamn och öknamn. Även de kungliga.

I Danmark har till exempel Kronprins Frederik blivit kallad "Turboprinsen", eftersom han var rebellisk och älskade fart - tills han blev tämjd av och gifte sig med Kronprinsessan Mary.

Och hans mor, Drottning Margrethe, har smeknamnet Daisy, som hon också själv signerar sina brev med. Det namnet har hon ärvt från sin svenska mormor, Margareta.

Och just i det svenska kungahuset finns flera smek- och öknamn i spel.

Kronprinsessan Victorias första smeknamn var Oja. Hon fick det eftersom hon som liten inte kunde uttala hela sitt namn, utan sa istället Oja. Det tyckte kungaparet var så sött att de började kalla henne det.

Victorias syster, Prinsessan Madeleine, som idag är 39 år, har flera smeknamn. Hon hade som barn också svårt att uttala hela sitt namn, och därför kallade Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf henne bara Len.

"Det blev hon också kallad på slottet, skriver mediet, som dock berättar att det fanns vissa restriktioner kopplade till prinsessans smeknamn."

När Prinsessan Madeleine började i skolan började hennes vänner och klasskamrater att kalla henne Madde. Men det smeknamnet föll inte i god jord hos mamma Silvia.

Det beskrivs i boken "Madeleine - Prinsessan privat". Här beskrivs det att de anställda på slottet blev tillsagda om de använde just det smeknamnet om prinsessan.

"Det var strängt förbjudet för de anställda att säga "Madde"," säger de.

Historien berättar inget om vilka konsekvenser det var om olyckan skulle vara framme och en anställd kom att använda det förbjudna smeknamnet.

Hennes storebror, Prins Carl Philip, 42, fick också som skolelev ett smeknamn av klasskamraterna, men det var inte på samma sätt förknippat med regler eller förbud från drottningen. Han blev kallad Lippy, vilket fortfarande hänger kvar när han idag träffar sina vänner.

Prinsessan Madeleines vänner och familj kallar henne "Len".