SMHI förmedlar välkommet budskap om minskad skogsbrandsrisk

Henrik R

55 veckor sedan

|

03/07/2023
Inrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
SMHI förmedlar välkommet budskap

Efter en junimånad präglad av värme och torka, som ledde till flera skogsbränder i hela Sverige, kommer SMHI nu med uppmuntrande nyheter. Risken för skogsbrand har avsevärt minskat i stora delar av landet.

Under juni varnade SMHI frekvent om den extrema skogsbrandsrisken, orsakad av ihållande värme och utbredd torka. Dessa varningar följdes av flera faktiska skogsbränder.

En av de mest betydande inträffade norr om Norberg i Västmanland, där räddningstjänsten bekämpade en kraftig brand i mer än en vecka. Med flygplan, helikoptrar och hjälp från försvaret och hemvärnet lyckades man slutligen släcka branden.

Men nu meddelar SMHI att skogsbrandsrisken avsevärt har minskat. Denna minskning är en direkt följd av en nyligen inträffad väderomväxling. Ett nederbördsområde har svept över Sverige, vilket lett till regn i tidigare extremt torra områden. Denna förändring har i sin tur betydligt minskat skogsbrandsrisken.

SMHI tillkännager att de under onsdagen och torsdagen kommer att dra tillbaka nästan alla skogsbrandsvarningar. Endast Gotland kommer fortfarande att vara under varning, enligt vad meteorologiska institutet anger på sin hemsida.

Men trots den uppmuntrande nyheten varnar SMHI för att faran ännu inte är över. Om torkan återkommer, kan skogsbrandsrisken stiga igen. "Det är mer en tillfällig lättnad när vi har mer regn och moln. Om vi framåt får perioder med uteblivet regn finns det åter en risk för torka och skogsbrand. Det är beroende på hur sommaren utvecklar sig," förklarar Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, till DN.

Inför helgen väntas varmare temperaturer återvända. "Ett högtryck växer in, men skurar kan fortsatt förekomma och i norr blir det ostadigt," säger SMHI:s meteorolog Lisa Frost. "Till veckoslutet ser det ut att kunna bli något stabilare väder över hela landet, och varmare luft kan eventuellt föras in från sydväst, men det är ännu osäkert," tillägger hon.