SMHI: Ovanligt djupt lågtryck, kraftiga regn och nattfrost markerar juli

Skriven av Henrik R

46 veckor sedan

|

06/07/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ovanligt djupt lågtryck, kraftiga regn och nattfrost markerar juli

Ett ovanligt djupt lågtryck för årstiden har dragit in över Sverige i början av juli, vilket har medfört kraftiga regnfall på vissa platser. Så mycket att den normala nederbördsmängden för juli redan har uppnåtts. I Karesuando, längst i norr, har den första nattfrosten i juli månad sedan 1949 registrerats.

Väderkartan visar ett omfattande lågtrycksområde över Sverige. Hittills under juli är det lägsta registrerade lufttrycket i Sverige 986,6 hPa i Storlien-Storvallen i Jämtland. Karlstad flygplats har haft 987,0 hPa, vilket är det lägsta lufttrycket i juli sedan 31 juli 1984 när det var 983,5 hPa.

Söder om lågtrycket har det blåst kraftigt. Strax efter midnatt den 3 juli rapporterades stormbyar på 26,1 m/s vid Måseskär i Bohuslän.

Delsbo i Hälsingland har upplevt särskilt stora regnmängder, med 86,9 mm under de två första dygnen. Detta innebär att vi redan nu kan säga att Delsbo kommer att ha en regnigare juli än normalt, även om det inte skulle falla en droppe regn under resten av månaden. Stationens normala julinederbörd är 68,4 mm.

Vi ska också nämna kylan. Norr om lågtrycket ligger ganska kylig luft. Natten till den 3 juli rapporterades frost vid fem stationer i norra Norrland. Lägst var det -2,0° i Naimakka, vår nordligaste temperaturmätande station.

Karesuando rapporterade -0,3°, vilket är det lägsta i juli där sedan rekordet på -1,0° sattes den 24 juli 1949.

Trots midnattssolen i norr, kan det ändå bli frost. Midnattssolen är ingen garanti mot nattfrost, men så här års kan det ändå vara större frostrisk i högt belägna delar av Härjedalen, där nätterna är längre.

Det är möjligt att det kan dyka upp fler anmärkningsvärda vädernoteringar de närmaste dygnen. Vi får återkomma till detta, om inte annat så i månadssammanfattningen av juli.