SMHI: Regn och blåst överväger - Ostadigt väder väntar under kommande vecka

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Regn och blåst överväger.

Ett område med regn och skurar kommer att påverka större delen av landet idag. Under morgonen och förmiddagen kommer detta regnområde att flytta nordost över framför allt östra Götaland och östra Svealand samt delar av mellersta Norrland. Regnet kommer att vara mest omfattande i norra Götaland, delar av Svealand och södra Norrlandskusten, lokalt kan det även förekomma åska.

För Öland och Gotland förväntas inte så stora mängder regn, eftersom det passerar snabbt under förmiddagen och mitt på dagen. På eftermiddagen fortsätter regnet in över norra Norrland och försvinner från östra Svealand och södra Norrland.

Efter regnet kommer molntäcket att brista upp något, men det fylls på med lokala skurar, främst över Svealand, södra Norrland och nordvästra Götaland. I övriga Götaland väntas lite mer sol och temperaturer mellan 20 och 25 grader.

Det blir också en blåsig söndag över stora delar av landet med tidvis friska till lokalt hårda vindbyar, med sydvästliga vindar i söder och sydostliga i norr.

Vädret ser ut att fortsätta vara ostadigt i början av nästa vecka, med skiftande molnighet och skurar på många håll efter att regnområdet har dragit vidare. På måndag och tisdag väntas även friska till hårda vindbyar, samtidigt som det blir relativt svalt med temperaturer mellan 17 och 22 grader.

Under onsdag till fredag och kanske även under helgen, kan ett lågtryck över Norska havet ge regn och skurar, framförallt i norra Norrland. Men även längre söderut kommer det att bli skurar, dock med stunder av sol. Trots solglimtarna, blir det ingen värme att tala om. Det ser ut som om vädergudarna har bestämt sig för att ge oss en sval och blåsig vecka. Så, packa regnkläderna och paraplyerna och gör dig redo för en vecka med typiskt svenskt sommarväder.