SMHI slår tillbaka mot förväntningar om extrem sommar - 'Vädret har inget minne

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

15/07/2023
Inrikes
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
SMHI slår tillbaka mot förväntningar om extrem sommar.

Sommarprognoserna för 2023 lovade en värmebölja lika intensiv som den vi upplevde 2018. Dessa långtidsprognoser, som presenterades av olika meteorologer, skapade stora förväntningar. Men nu slår SMHI tillbaka och förklarar att vädret inte har något minne.

Under våren varnade meteorologer för en extrem sommar. TV4:s meteorolog Madeleine Westin rådde till och med folk att börja förbereda sig mentalt och köpa fläktar.

Juni var ovanligt varm och torr, men sedan dess har extremvädret uteblivit. Istället har regnet vräkt ned över stora delar av landet.

SMHI-meteorologen Therese Fougman förklarar att bara för att våren påminde om våren 2018, betyder det inte att sommaren kommer att utvecklas på samma sätt. Hon noterar att många långtidsprognoser inte har motsvarat det som förutspåddes, och att olika väderinstitut verkar arbeta på olika sätt.

Fougman säger att sådana uttalanden alltid skapar rubriker och att det är lätt för media att haka på och driva det vidare. Men hon påpekar att det inte finns något som tyder på att sommarens extremprognoser kommer att infrias inom den närmaste tiden.

SMHI:s nya prognos för nästa vecka är lågtrycksbetonad. Det ser ut att bli allmänt varierande molnighet med tidvis skurar som drar in med västlig vind, varvat med kortare eller längre soliga stunder.

Under helgen kommer vädret att variera med kraftiga skurar, sol och blåst. Norra halvan av landet kommer att ha mycket utrymme för sol, medan det blir blötare i söder.