SMHI väderprognos: Varierande molnighet och sporadiska skurar

10/07/2023 07:47

Henrik R

Inrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Varierande molnighet och sporadiska skurar.

Mest läst idag

Måndagens inledning är präglad av en sakta förskjutning av helgens högtryck mot norr, vilket gör plats för en tilltagande front med tillhörande regnområde från sydväst.

Med början över Skåne rör sig regnet in under förmiddagen, och förväntas sträcka sig från Värmland till Öland vid kvällstid. Även norr om detta sammanhängande regnområde bildas det några regn- eller åskskurar, främst över Dalarna och södra Norrland. Temperaturer förväntas ligga mellan 20 och 25 grader, men svalnar till 15-20 grader i samband med regn.

Tisdagen visar en förväntning om regn och skurar i ett stråk från sydvästra Svealand till Öland, även om både utbredningen och nederbördsmängderna är något osäkra.

På både norra och södra sidan om detta område förväntas varierande molnighet, någon lokal skur och temperaturer mellan 20-25 grader.

Under mitten av veckan försvagas norra högtrycket när ett nytt lågtryck närmar sig över norska havet. Det medföljande regnområdet passerar norrut över landet under onsdagen och torsdagen, där det stannar upp över norra Svealand och södra Norrland. Söder om detta område har svalare luft strömmat in, och under torsdagen växlas sol med moln och skurar, med temperaturer upp till omkring 20 grader.

I norra Norrland blir det istället varierande molnighet och temperaturer mellan 20-25 grader.

Inför veckoslutet väntas regn och skurar från Svealand och norrut, men både utbredningen och mängderna är osäkra. Vid veckoslutet har tyngdpunkten för regnet förflyttats upp över mellersta och nordligaste Norrland.

I övriga landet förväntas mest uppehåll och temperaturer omkring 20 grader. På söndag kan det möjligen komma regn över de västra delarna av Götaland och Svealand, men detta är osäkert.