SMHI varnar: Kraftiga åskoväder hotar södra Sverige

Skriven av Henrik R

44 veckor sedan

|

12/07/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
SMHI varnar: Kraftiga åskoväder hotar södra Sverige.

Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI) har utfärdat en gul varning för åskoväder i södra Götaland, inklusive södra Halland, Skåne, västra Kronoberg och västra Blekinge. Varningen gäller från kl. 06.00 till kl. 11.00 den 12 juli.

Ett frontsystem drar in från sydväst under morgonen och förmiddagen, vilket medför kraftig åska och lokalt intensiva skurar. Dessa kan ge 25-35 mm nederbörd på kort tid.

SMHI varnar för att trafiken kan gå långsammare på grund av översvämmade vägar. Det finns också risk för översvämningar i källare, dagvattensystem, vägar och viadukter. Blixtnedslag kan orsaka störningar i elförsörjningen och tågtrafiken, och det finns även risk för att bränder uppstår.

Invånare uppmanas att vara uppmärksamma på vädret och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda sig själva och sina egendomar.

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad med de senaste uppdateringarna från SMHI för att vara förberedd på eventuella förändringar i vädersituationen.

SMHI:s varningssystem är utformat för att ge invånarna tid att förbereda sig på svårt väder. En gul varning är den lägsta nivån, men den indikerar fortfarande en betydande risk som kräver uppmärksamhet och förberedelse.