SMHI Varnar: Kraftiga regnskurar hotar sydvästra och sydöstra Norrland - lokala översvämningar att förvänta

01/07/2023 08:32

Henrik R

Inrikes
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
SMHI har utfärdat en gul varning för kraftiga regnmängder i delar av sydvästra och sydöstra Norrland. Från torsdag kväll till lördag eftermiddag är det förväntat att stora mängder regn ska falla över delar av Jämtlands- och Västernorrlands län samt östra Jämtland, mellersta och södra delen av Västernorrlands län och norra Hälsingland.

Mest läst idag

Enligt SMHI kommer ett område med regn att röra sig in över regionerna och på lördag morgon väntas regnet vara som mest intensivt, med lokalt skyfallsliknande skurar. Detta väntas kunna orsaka lokala översvämningsproblem som påverkar trafiken och kan ge skador på infrastrukturen.

Varningen, som sträcker sig från den 30 juni kl. 18.00 till den 1 juli kl. 15.00, indikerar att det kan bli svårt att framföra trafik i de drabbade områdena på grund av översvämmade vägar. Dessutom finns det en risk för översvämning av källare, dagvattensystem, vägar och viadukter.

Invånarna uppmanas att vara försiktiga och att undvika onödiga resor under den tid då de kraftigaste regnen väntas. Det är också klokt att säkerställa att avlopp och dräneringssystem är fria från blockeringar och att vara beredd på möjligheten av översvämningar i källare.

Efter lördag eftermiddag förväntas regnet att avta något i intensitet, men det kommer att fortsätta att regna under resten av helgen, om än i en något mildare takt.

SMHI kommer att fortsätta att övervaka situationen och uppmanar allmänheten att hålla sig uppdaterad med de senaste väderrapporterna och varningarna.