"Sommarens farliga veckor: Trafikverket uppmanar till större försiktighet

Skriven av Henrik R

46 veckor sedan

|

01/07/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trafikverket uppmanar till större försiktighet

Medan sommaren bär med sig den ökade rörelsen av bilister på Sveriges vägar, uppmanar Trafikverket allmänheten att sänka hastigheterna, särskilt i närheten av vägarbeten.

Underhåll och reparation av vägar utförs i full kapacitet under sommarmånaderna, vilket innebär att vägarbetare ofta är mitt i tät trafik.

Mikael Hårrskog, projektledare på Trafikverket, pekar på den farliga arbetsmiljön och den otrygghet vägarbetare möter varje dag. "Det finns en otrygghet idag och det är en farlig arbetsmiljö", sa han till Sveriges Radio.

Trafikverket rapporterar att mellan 2003 och 2021 har det inträffat 151 olyckor där vägarbetare på det statliga vägnätet har skadats. Fem av dessa olyckor resulterade i dödsfall. Hårrskog insisterar på att inga vägarbetare ska behöva riskera att inte kunna återvända hem till sina familjer efter arbetsdagen.

"Kom ihåg att alla som arbetar längs våra vägar ska kunna komma hem från jobbet varje dag och inte vara skadade", uppmanar Hårrskog.

Enligt Vi Bilägare är sommarmånaderna starkt överrepresenterade när det gäller trafikolyckor. Förra året dog 77 personer i trafikolyckor på sommaren, vilket var den högsta siffran sedan 2018.

"Den första farliga trafikhelgen är midsommarhelgen. Stress, långa bilköer och trötthet ökar risken för att råka ut för en svår olycka", säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Viktigheten av att vara extra uppmärksam vid vägarbeten och olycksplatser betonas inte bara av Trafikverket. Trafiksäkerhetsexperten Tony Gunnarsson från riksförbundet M Sverige påpekar att den vanligaste olyckstypen vid vägarbeten är upphinnandeolyckor, där ett fordon blir påkört bakifrån av ett annat fordon. Han rekommenderar bilister att öka avståndet till framförvarande fordon.