Sonja Melin, inspirationen bakom Pippi Långstrump, har lämnat oss

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

17/07/2023
Sonja Melin, inspirationen bakom Pippi Långstrump, har lämnat oss.

Det är med stor sorg vi mottar nyheten om Sonja Melins bortgång. Denna färgstarka kvinna var inspirationen bakom Astrid Lindgrens älskade karaktär, Pippi Långstrump. Sonja Melin gick bort den 4 juli, vid en ålder av 89 år.

Mötet som inspirerade en ikon

Sonja Sandin, som hon hette då, blev inbjuden till ett barnkalas hemma hos sin klasskamrat Karin år 1941. Karins mamma var ingen mindre än författaren Astrid Lindgren. Det var vid detta tillfälle som Lindgren blev inspirerad av Sonjas röda hår och rättframma sätt.

I en intervju i Expressen i samband med sin 80-årsdag i november 1987 berättade Astrid Lindgren om mötet med lilla Sonja. "Hon skalade runt på egen hand, så full av liv. Och när jag såg henne tänkte jag att där har jag min Pippi och präktigt rödhårig är hon också."

Ett livslångt band

Sonja Melin arbetade under många år i familjens grönsakshandel i Hötorgshallen, där Astrid Lindgren var en av hennes stamkunder. Deras band sträckte sig långt bortom det första mötet, och Sonjas inflytande på Pippi Långstrump är ett testamente till deras relation.

Ett sista farväl

Vi sänder våra djupaste kondoleanser till Sonja Melins familj och vänner. Hennes bortgång är en stor förlust, men hennes minne kommer att leva vidare genom den karaktär hon inspirerade. Tack, Sonja Melin, för att du hjälpte till att skapa en av de mest älskade karaktärerna i svensk litteratur.