Storbank varnar

Skriven av Henrik R

45 veckor sedan

|

11/07/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Storbank varnar svenskara

SEB, en av Sveriges största banker, har utfärdat en varning till höginkomsttagare i landet. Banken menar att om Riksbanken fortsätter att höja styrräntan över fyra procent, kan räntorna bli överväldigande även för hushåll med höga och stabila inkomster.

Styrräntan i Sverige ligger för närvarande på 3,75 procent, efter en höjning av Riksbanken i slutet av förra månaden. Denna höjning har varit en hård nyhet för många svenska hushåll, särskilt de som redan lever på marginalen, efter ett år med stigande priser på bland annat drivmedel och livsmedel utöver de återkommande räntehöjningarna.

SEB:s privatekonom Américo Fernandez uttryckte sin oro i ett pressmeddelande: "Om Riksbanken fortsätter att höja styrräntan efter fyra procent riskerar räntorna att bli övermäktiga även för hushåll med höga och stabila inkomster."

SEB:s varning baseras på bankens nya boprisindikator som presenterades idag. Indikatorn visar att hushållens boprisförväntningar fortsätter uppåt, det vill säga att andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser nästa månad ökar.

"Bostadsmarknaden verkar nästan vara immun mot vårens räntehöjningar. Både faktiska bostadspriser och hushållens förväntningar går, om än försiktigt, i en uppåtgående riktning", säger Américo Fernandez.

Han tillägger att bolånetagare bör dra slutsatsen att ränteexperimentet fortsätter och att många kommer att behöva hålla koll på sin boendeekonomi även under hösten. Enligt SEB:s undersökning tror hushållen att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 3,85 procent.

Riksbanken har flaggat för minst en räntehöjning till bara det här året – och det är inte sannolikt att det vänder nedåt igen förrän tidigast 2026.