Styckmördaren ansöker om frihet

Ida Hansson

134 veckor sedan

|

13/12/2021
Hon styck mördade kärleksrivalen. Jonna Henningsson, också känd som “Ryttarinnan” ansöker nu om obevakad permission.

Jonnas pojkvän lämnade henne för 22-riga “Ella” vilket gjorde att Jonnas liv rasade. Det hela slutade med att bli ett av Sveriges mest brutala mord någonsin.

19 juni 2014 hittades Ellas kropp styckad och nergrävd i tre högar vid Hällabrottet i Kumla kommun.

Jonna Henningsson var mördaren, och hon kom av media att kallas “Ryttarinnan”, givet hennes bakgrund som hästtjej. Till grund för mordet låg svartsjuka och ett okontrollerbart triangeldrama.

Jonna sitter i dag inlåst och dömdes 2015 till livstidsfängelse för mordet.

Jonna placerades på anstalten Hinseberg utanför Örebro. Fängelset är det kvinnofängelse med högst säkerhetsklass i Sverige.

Hon har sedan dess om placerats till en anstalt med lägre övervakning och även beviljats permissioner, med villkor att personal är med.

“Ryttarinnan” är dock långt ifrån nöjd och ansöker nu om ytterligare frihet.

Foto: Polis. Verktygen som Jonna för att stycka 'Ella'

Enligt en ny dom från Förvaltningsrätten i Göteborg, som Nyheter24 har tagit del av, önskar hon nu att omplaceras till en anstalt av lägst säkerhetsklass samt tillåtas permissioner utan personal – något som Kriminalvården dock avslagit. 

Det framgår att Jonna har jobbat med sin problematik och att hon har skött sig bra i fängelset. Hon har också genomfört programverksamhet i form av Preventing Domestic Violence (Predov).

Jonnas ansökan om permission utan person godtog alltså inte, varefter hon överklagade.

Trots Jonnas framsteg efter psykoterapeutisk behandling anser Förvaltningsrätten, att de särskilda villkor som Kriminalvården har beslutat nödvändiga utifrån samhällsskyddet, och därför blev överklagandes avslaget.