Svensk sommar levererar: Sol, åska och en touch av värmebölja väntar

Henrik R

49 veckor sedan

|

07/07/2023
Inrikes
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Värmebölja väntar

Sverige står inför en blandning av sommarväder, med en palett av sol, skurar och till och med en potentiell värmebölja, enligt de senaste prognoserna från SMHI.

Ett försvagat lågtryck har bosatt sig över landet, vilket resulterar i skurar som främst berör den norra halvan av Sverige. Lokalt kan skurarna vara kraftiga och ha inslag av åska, speciellt över stora delar av Svealand och södra Norrland, samt över norra Norrland där skuraktiviteten har börjat komma igång.

Under dagen förväntas molnigt väder fortsätta, med skurar främst över östra Svealand och i större delen av Norrland, även om det fortfarande kan förekomma en enstaka skur över västra Svealand.

I Götaland väntas däremot mer solsken, med mestadels uppehåll och temperaturer på upp till 20 grader, men med tidvis friska vindbyar. Under den sena eftermiddagen och kvällen kommer molnen i norr att börja luckras upp allt mer.

En väderskiftning är på väg med inför helgen, då en högtrycksrygg ersätter lågtrycket. Detta ger mer stabilt väder med en del sol över stora delar av landet. Dock kan det finnas tendenser till eftermiddagsskurar i ett stråk från nordöstra Götaland och östra Svealand och vidare upp mot norra Lapplandsfjällen, framförallt under lördagen.

I samband med soligt väder, kommer temperaturen att ligga nära 25 grader i söder, och omkring eller över 20 grader i norr.

Den positiva trenden kommer att försvagas i början av nästa vecka, då nya lågtryck pressar på från väst. Förväntningarna är att ett nytt regnområde kommer att röra sig över södra Sverige och beröra Götaland och sydvästra Svealand, möjligen även längre norrut.

Det är dock svårt att förutse om regnet kommer redan under måndagen eller först natt till tisdag. Norra delarna av landet ser ut att fortsätta njuta av mestadels soligt och varmt väder med temperaturer mellan 20-25 grader.

Från mitten av veckan kommer ännu ett lågtryck att ge ostadigt väder, med regn i först Götaland och Svealand, och efter hand troligtvis även i Norrland. Prognosen pekar på fortsatt ostadigt väder med temperaturer mest kring 15-20 grader.

Det kan vara en krokig väg till sommarens hjärta, men Sverige erbjuder allt: Sol, åska och till och med en touch av värmebölja. Vädret kan vara nyckfullt, men det är ändå en del av sommarens charm.