Systembolaget bekräftar rekordhöjning

Skriven av Henrik R

Systembolaget bekräftar rekordhöjning

För vinälskare i Sverige kommer hösten att innebära en rejäl prishöjning. Systembolaget har bekräftat att en rekordhöjning av vinpriset kommer att ske från och med den 1 september, rapporterar DN.

Svag krona och högre kostnader

Enligt vinimportören Lars Stålbalk, vid Principium Dryck, kan höjningen bli ännu större än de förväntade 3 procent. Anledningen är den svaga svenska kronan mot euron, vilket gör vinimporten dyrare. Dessutom har kostnaderna ökat med cirka 8 procent på årsbasis, och om man går ännu längre tillbaka i tiden handlar det om en kostnadsökning på 10-15 procent.

Logistikkostnader och råvarukostnader påverkar

Utöver den svaga kronan har även högre logistikkostnader, transportkostnader och råvarukostnader bidragit till prishöjningen. Lars Stålbalk berättar för DN att tillgången på glas, som många vinflaskor görs av, har blivit sämre på grund av pandemin och kriget i Ukraina.

Andra höjningen på kort tid

Detta är den andra höjningen av priserna på kort tid för Systembolaget. Priserna på företagets produkter förändras två gånger om året, och den senaste höjningen skedde i mars. Då beräknades snittet för den sammanlagda prisökningen till 2,6 procent.

Passa på att handla nu

För den som vill handla vin, öl eller andra produkter från Systembolaget till ett lägre pris gäller det att passa på innan priserna återigen höjs under hösten. "För dem som vill spara en slant kan det därför vara värt att handla före höjningen", säger Niclas Tuomela, sommelier och inspiratör på Vinsmart.se.