Systembolaget i fara: Kan snart stängas

Skriven av Henrik R

44 veckor sedan

|

11/07/2023
Systembolaget i fara: Kan snart stängas

Systembolaget, Sveriges statliga detaljhandelsmonopol för alkohol, står inför en osäker framtid efter en nyligen utfärdad dom. Det danska företaget Winefinder, som försökte kringgå det svenska alkoholmonopolet genom att sälja sprit till svenskar via sin e-handelsplattform, har fått rätt i Högsta domstolen.

Domstolen jämförde företagets e-handel med att personligen åka över Öresundsbron och handla, vilket innebär att försäljningen nu är tillåten.

Benjamin Dousa, VD för tankesmedjan Timbro, beskrev domen som "början på slutet för Systembolaget".

Han drömmer om en dag då ICA kommer att sälja sitt eget lådvin. Socialminister Jakob Forssmed (KD) uttryckte dock oro över domen och planerar att vidta åtgärder för att skydda monopolet.

Systembolaget har ett starkt folkligt stöd i Sverige, med 71 procent av befolkningen som uttrycker förtroende för företaget, enligt Medieakademins årliga förtroendebarometer. I Systembolagets egna undersökningar vill tre av fyra svenskar behålla alkoholmonopolet, trots dess begränsade öppettider och brist på nedkylda varor.

Men domen öppnar dörren för internationella spritföretag att sälja direkt till kunder i Sverige, vilket kan leda till en smygande avreglering av alkoholmarknaden. Detta kan ha långtgående konsekvenser, både för Systembolaget och för den svenska allmänheten.