Tipsen du måste veta inför jul - julgrans säkerhetstips för alla husdjursföräldrar

Ida Hansson

137 veckor sedan

|

26/11/2021
Inrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Att ha en julgran är något av det bästa med julen, och husdjuren håller med. Så, innan du sätter upp granen och börjar rada upp dekorationerna, ta några minuter och läs dessa råd

Det kan vara väldigt svårt att hålla ett ungt husdjur, som fortfarande är i träning, borta från granen. Särskilt om det är djurets första jul.

Även för ett äldre husdjur, som kanske har lärt sig att inte hoppa på trädet, måste du fortfarande vara försiktig.

Grenar och nålar

Ett äkta träd kan vara extra farligt. Hundar och katter gillar att tugga på trädet och granoljorna kan irritera munvävnaden och orsaka symtom som dregling och kräkningar. Om ditt husdjur dessutom tuggar på grenarna, finns det en stor risk att den också sväljer några av nålarna.

Den bästa lösningen är att begränsa ditt husdjurs tillgång till området där du sätter upp din julgran. I vissa fall kan detta uppnås med en hundpenna som omger trädet.

Foto:Shutterstock

Flockning

En populär träddekoration som kallas flockning, eller imitation av snö, kan också orsaka allvarliga problem när det gäler mängder av som sväljs. Om du ska ha ett träd i ditt hem är det bäst att åtminstone skaffa ett icke-flockat träd.

Julgrans konserveringsmedel

Vissa träd behandlas med kemiska konserveringsmedel för att de ska hållas fräscha längre. Dessa kemikalier läcker ut i vattnet som trädet står i, vilket gör vattnet giftigt att dricka -och husdjur kommer definitivt att dricka vattnet. Du kan täcka det med en festlig ‘trädkjol’, eller så kan du använda en handduk, plastfolie eller aluminiumfolie.

Julgransbelysning

Julbelysning bör placeras längst upp på trädet, såvida du inte är säker på att ditt husdjur inte kommer tugga på sladdarna. Elsladdskador är mycket farliga för munvävnaden och kan leda till långvariga problem med att  bland annat äta, inklusive andningssvårigheter och dödsfall.

Ornament

Häng dina ömtåliga och mest uppskattade prydnadsföremål på trädets översta grenar och fäst dem ordentligt vid grenarna.

Glitter

Glitter, trotts all sin glittrande skönhet, är det en av de farligaste träddekorationerna du kan välja. Om ditt husdjur får i sig bara några få bitar av glitter, är det högst troligt att det blir väldigt sjukt och effekterna kan till och med vara dödliga.

När du kan vila i vetskapen om att du har gjort allt för att se till att ditt husdjur inte kan råka illa ut, då får alla en mysig och härlig jul tillsammans.