Törningar i tågtrafiken efter kollision med kor

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En olycka på fredagsmorgonen, där ett Västtåg krockade med flera kor nära Herrljunga, ledde till en delvis urspårning och stora förseningar i såväl lokal som regional tågtrafik. De 19 passagerarna och Västtrafiks personal ombord lyckades oskadda trots olyckans svårighetsgrad.

Vid olyckstillfället lutade tåget, vilket gjorde evakueringen av passagerarna svårare. Följaktligen stängdes strömmen av på västra stambanan i samband med evakueringen, vilket ytterligare orsakade förseningar för tåg mellan Stockholm och Göteborg.

Dessutom är all trafik på Kinnekullebanan och Älvsborgsbanan inställd under resten av fredagen.

Isabell Rosendahl, presskommunikatör på Västtrafik, bekräftade att "det är inga personskador som vi vet om i nuläget. Bussar är på väg för att kunna evakuera passagerarna som finns ombord."

Det återstår att klargöra hur korna hamnade på spåret. Enligt Lydia Bradaric, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg,

"Vi hade ett flertal döda kor på plats där. Vi har sanerat lite men räddningstjänsten har nu börjat lämna platsen."

Nästa steg för Västtrafik och Trafikverket är att ta bort det skadade tåget från olycksplatsen för att kunna bedöma skadan på rälsen.

"När folk är evakuerade fortsätter arbetet för vår del med att få bort det skadade tåget från olycksplatsen så att vi kan inventera rälsen. Först då vet vi hur stora skadorna är och hur länge det kan tänkas bli stopp på den banan," förklarar Peter Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.