Vårdhem gav demenspatienter en oförglömlig upplevelse: Ponnyer gav dem liv och glädje

Skriven av Henrik R

41 veckor sedan

|

01/08/2023
- Jag blir rörd var gång, oavsett hur många gånger jag är ute. Det träffar mig rakt i hjärtat, säger djurpassaren som besökte ett vårdhem med ponnyerna Mille och Tilde. Se de rörande bilderna i artikeln.

I torsdags hade Strandby Vårdcenter i danska Esbjerg två gäster som vanligtvis rör sig i mer halmrika miljöer.

Ponnyerna Tilde och Mille var på besök. Vårdhemmets boende satt redo i sällskapsrummet med morätter och ett gott humör när de kom.

Här gick hästarna runt bland gästerna, medan Trine Hansen, djurpassaren, hade dem under kontroll.

- Det är synd att hästarna inte kunde krypa upp i famnen på dem, säger Trine Hansen skrattande till Dagens.

En dement kvinna fick sällskap av den närgångna ponnyn som kallas för fräcka Tilde. Den äldre kvinnan lös upp på ett sätt som personalen aldrig sett förut.

- "Vad gör du?", frågade hon Tilde som nosade runt lite i knät på damen. Då började damen berätta ett "det var precis som den gången då...". Det var en öppning där hon var helt klar i huvudet i fem minuter. Där lyckades vi med något som personalen inte kunde. Det är det som djur kan göra. Människor ställer krav, men det gör inte ponnyerna, säger djurpassaren.

Vill besöka fler vårdhem

Projektet med ponnyerna bestämdes då Trine Hansen träffade hästarnas ägare Liselotte, som i ett år tidigare hade varit ute med hästarna på vårdhem och skolor.

Eftersom att Trine har mycket kunskap kring djur var samarbetet självklart. Under våren körde de ett pilotprojekt på ett vårdhem i den danska staden Aarhus.

- Man kan se på de äldre att de blir rörda ända in i hjärtat. Några av de dementa vaknar närmast upp. Plötsligt befinner de sig i nuet. Detta ska vi bara fortsätta med, säger Trine Hansen.

För henne och hennes kompanjon är det viktigt att de äldre styr mötet. Tillsammans med personalen pratar de om ifall mötet ska ske i de offentliga delarna av hemmet eller i de boendes egna lägenheter.

Dementa kan ha svårt att vara tillsammans med många människor, så de kan få en privat visit av Tilde och Mille.

Trine Hansen tvivlar inte på den pedagogiska effekt detta kan ha.

- Jag blir rörd varje gång, oavsett hur många gånger jag är ute. Det träffar mig rakt i hjärtat, säger hon och tillägger:

- Jag vill bara sprida livsglädje till så många människor som möjligt. Om det är äldre, handikappade eller någon annan spelar ingen roll. Ponnyerna är små, bara 70 centimeter höga.

Läs mer om Trines hemsida här.