Varning till alla bilister: Hundratusentals djur och människor i dödsfara på vägarna

Skriven av Johanna Frid

401 veckor sedan

|

30/09/2016
Inrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Oktober närmar sig och därmed viltolyckorna. Jaktsäsongen, brunsttiden och höstmörkret gör att risken för att krocka med ett djur på vägarna ökar drastiskt.

Alla som ger sig ut på vägarna i helgen – och det närmsta halvåret -  ska se upp. Nu startar tiden på året då risken för viltolyckor är som störst. Älgjakten kan bidra till att skrämma ut djuren på vägarna, samtidigt som älgarnas parningstid startar i slutet av september och sätter älgarna i rörelse.

Mellan oktober och februari är faran allra störst och därför ska du se upp extra noga i trafiken, lyder varningen från försäkringsbolaget If.  Mörkret ökar risken för olyckor, och skymningen och gryningen är extra olycksdrabbade.

Tusentals bilister drabbas årligen och konsekvenserna kan vara dödliga. 2015 var ett mörkt år: nästan 48 500 viltolyckor inträffade. Nio personer omkom och flera hundra skadades, visar statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Råd till dig som ska ut på vägarna

- Följ med i skyltningen, kör försiktigt, ha blicken högt och rör den från sida till sida där det är extra hög risk att stöta på älg. Och – som alltid – anpassa farten efter omständigheterna, säger Sigmund Clementz, kommunikationsrådgivare på If.

Om en älg springer ut i vägen framför dig när du kör i 80 har du bara en sekund på dig att stanna. En personbil som krockar med en älg på 200-300 kg innebär en kraftig kollision som är svår att skydda sig mot. De allvarligaste skadorna uppstår när du inte har möjlighet att bromsa upp, så sänk farten och var extra uppmärksam bakom ratten, uppmanar försäkringsbolaget If.

Nationella Viltolycksrådet har en app som heter ”Viltolycka” som varnar dig när du kör in i ett viltolycksdrabbat område.

Om olyckan skulle inträffa är det viktigt att ringa 112 och anmäla olyckan. Alla krockar med vilt ska anmälas till polisen oavsett om djuret skadas eller ej. Tidigare var kravet att polisen enbart skulle informeras om ett djur skadats eller avlidit.

Den vanligaste typen av viltolycka är att krocka med ett rådjur, och näst vanligast är det att krocka med en älg. I år har drygt 26 000 viltolyckor med rådjur rapporterats och drygt 3 000 med älgar.