Viruset spridet sig som en löpeld över Facebook - så får du bort det

Skriven av Johanna Frid

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med den här manualen förhindrar du att viruset sprids.

Ett virus sprider just nu falska meddelandet och länkar mellan vänner på Facebooks chattfunktion Messenger.  lige nu falske beskeder og links mellem venner på facebooks chatfunktion Messenger. Det skriver Metro.

Faran uppstår om du tar emot ett meddelande från en vän med exempelvis länken "video.html" som för dig vidare till en YouTube-länk med texten ”18+ Video”. Där blir du ombedd att installera en fil som heter 45to85 - vilket du absolut inte ska göra. 

Installationen ska ske genom Chromes webbshop och liknar en länk som tidigare gick att använda genom browsertjänsten. Men om du följer instruktionerna nu slutar det sannolikt med att du skickar ut stora mängder spam till dina vänner. 

Du ska istället avsluta Chrome omgående och låta bli att följa instruktionerna.

Om du har Windows ska du enligt tidningen göra följande:
Gå till en mapp på din dators C-drive som heter ”ckodnnokennobkojocomngeambodkfok” och ta bort den. Starta om Chrome och skriv “chrome://Extensions” i adressfältet överst. Se om det fortfarande står “45to57”. Om så är fallet ska du klicka på papperskorgen vid sidan av texten för att ta bort den - och starta om proceduren från början. Om du inte behöver göra det är allt väl.

Om du har en Mac gör du följande:
Avsluta Chrome. Klicka på förstoringsglaset överst till höger på din dator vid sidan om klockan. Skriv på forstørrelsesglasset øverst til højre på din computer ved siden af ​​uret. Skriv terminal och tryck enter. Klistra in följande text: rm -r ~ / Library / Application Support / Google / Chrome / Standard / Udvidelser / ckodnnokennobkojocomngeambodkfok

Tryck enter för att ta bort viruset. Starta om Chrome och skriv “chrome://Extensions” i adressfältet. Se om det fortfarande står “45to57”. Om det gör det klickar du på papperskorgen bredvid texten för att ta bort det - och gör om proceduren från början. Om du inte behöver göra det är allt bra.