Vladimir Putin hånar Sverige

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

30/06/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vladimir Putin hånar Sverige

Vladimir Putin, Rysslands diktator, har skickat en tydlig pik till Sverige efter en koranbränning i Stockholm. Bränningen ägde rum utanför Stockholms moské på Södermalm, en händelse som polisen tillät trots ökad risk för terrordåd.

Statsminister Ulf Kristersson kritiserade tillåtelsen och kallade händelsen för en "avsiktlig provokation".

Internationellt uppmärksammades händelsen och det framkallade kraftiga reaktioner, bland annat från Turkiet och Marocko.

Putin, som besökte en moské i Derbent samma dag, gav en tydlig kommentar till situationen utan att uttryckligen nämna Sverige.

"Detta är en fristad och ska vara det för alla," sa Putin. "Vi vet att det inte är fallet i andra länder. De respekterar inte människors religiösa känslor, och anser att det inte är ett brott."

Även om Putin inte nämnde Sverige specifikt, tolkade den ryska nyhetsbyrån Ria hans kommentarer som en pik mot Sverige. En 37-årig man, Salwan Momika, rapporteras ha ansökt om tillstånd för koranbränningen och nu utreds av polis för hets mot folkgrupp.

Helena Boström Thomas, polisens talesperson, uttryckte en önskan att utreda händelsen, särskilt eftersom den ägde rum utanför en moské.