10 saker du aldrig bör säga till ditt barn

Skriven av Henrik R

43 veckor sedan

|

29/07/2023
Det finns många saker du inte bör säga till ditt barn.

Föräldrar vill gärna göra det bästa för sina barn. Men i processen av att uppfostra dem kan det lätt slinka ut saker man ångrar som kan vara skadliga för barnet - både nu och på sikt.

Oavsett om du är stolt över eller arg på ditt barn bör du överväga hur du formulerar dig. Små tillsynes harmlösa meningar kan etsa sig fast i barn medvetande och finnas kvar i resten av deras liv, skriver den amerikanska husmorssidan Goodhousekeeping

Det finns faktiskt vissa sägningar du bör göra dig av med helt och hållet.

Nedanför finns 10 exempel på saker du inte bör säga till barn:

1. "Sluta gråta nu". Barn måste få lov att gråta och visa sina känslor. Barn ska veta att det är okej att vara glad, sur och arg - det är en del av livet.

2. "Ät inte det där, du kommer bli tjock". Om du vill att dina barn ska äta hälsosamt ska du fokusera på fördelarna med sund kost istället för de negativa konsekvenserna kring deras vikt. Kommentarer om vikt kan skada barn självbild och de kommer garanterat att minnas att du sagt detta.

3. "Varför ska jag behöva berätta samma sak 100 gånger". Du kanske bör överväga en ny kommunikationsteknik, för den fungerar uppenbarligen inte. Ställ enn öppen fråga till barnet så kommer du förhoppningsvis få reda på vad barnet tycker.

4. "B är bra, men A är bättre". Även om du gärna velat ha ett geni till barn så fokusera inte på betyg och resultat. Det kan ge motsatt effekt om pressen blir för stor så att de klarar skolan sämre.

5. "Du gör mig rasande". Det gäller att försöka att vara lugn oavsett vad som hänt. Det är lätt att säga något elakt när man är uppe i varv som man sedan ångrar efteråt. Om du kan behålla lugnet lär du ditt barn att också agera så i en pressad situation.

6. "Det är inte så dåligt". Säg inte till ett barn att de inte finns en anledning att vara nedstämd. Det får barn att skämmas över sina känslor.

7. "Jag är så tjock, jag behöver gå på diet". Som förälder ska du inte kritisera din kropp famför dina barn. Ditt barn älskar dig som du är, och du ska inte lära dem att känna likadant inför sina kroppar.

8. "Jag rökte/tog droger när jag var barn". När du säger så gör du cigaretter och droger lovliga för ditt barn. Barn påverkas av det du säger, så om du pratar om droger som om de är harmlösa och underbara kommer det att smitta av sig på dina barn.

9. "Lugna ner dig". Om barn är upphetsade är det svårt att få dem lugna. Det kan vara en bra idé att själv vara lugn och låta barnen ta efter dig.

10. "Du är så lat". Detta påverkar barns självbild och självförtroende. Det gör dem säkerligen inte flitigare, tvärt om. Det är ofta en förklaring till varför barn gör precis tvärtemot vad de blir tillsagda.