Äggförvaring – myten avfärdas av experter: ”Det påverkar inte kvaliteten”

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

17/07/2023
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
”Det påverkar inte kvaliteten"

Det råder delade meningar om den bästa metoden för att förvara ägg. Vissa hävdar att ägg bör förvaras i rumstemperatur, vilket ofta är fallet i butiker. Andra tror att ägg blir sämre om de förvaras i kylskåp. Sandra Mellberg, hushållsrådgivare på Finlands svenska Marthaförbund, är dock inte övertygad om att det skulle vara fel att förvara äggen kylda.

Förvaring i kylskåp eller rumstemperatur?

Enligt Mellberg är det "en gåta" varför ägg inte skulle förvaras i kylskåp. "Det påverkar inte kvaliteten", säger hon. Livsmedelsverket i Sverige rekommenderar också att råa ägg förvaras i kylskåp, vid cirka fyra grader. På så sätt kan äggen hålla sig flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.

Bäst före-datum och förvaringsmetod

Mellberg påpekar att det egentligen inte spelar någon roll för äggens kvalitet hur de förvaras. Det handlar mer om hur länge man vill att äggen ska hålla sig. Bäst före-datumet är satt för att äggen ska förvaras i rumstemperatur, men om äggen förvaras i kylskåp kan de hålla sig längre.

Viktigt att undvika

En viktig sak att undvika är att växla mellan kylskåp och skafferi. "Man ska välja antingen kylskåp eller rumstemperatur. Om man byter mellan dessa försämras kvaliteten", varnar Mellberg.

Husmorsknepet ifrågasätts

Ett vanligt husmorsknep för att testa äggens kvalitet är att lägga dem i en skål med vatten. Om ägget är färskt ligger det kvar på botten, men om det är för gammalt flyter det upp till ytan. Mellberg ifrågasätter dock denna metod. "Även om ägget flyter kan det fortfarande vara ätbart", säger hon.

Gå på doften

Mellberg rekommenderar istället att knäcka äggen och avgöra på lukten. "Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta", säger hon. Livsmedelsverket instämmer och tillägger att överblivna äggvitor och gulor kan frysas in.