Bente och Stig bytte ut kött mot fisk i 4 veckor: Så gick det med deras hälsa

Skriven av Henrik R

Foto: Instagram
Foto: Instagram
Familjen hade aldrig trott att de skulle uppleva så stora förändringar - nu svär de på att de ska äta fisk minst två gånger om veckan.

Fisk minst en gång - och gärna två - i veckan. Får du det? De flesta får det inte. Men vad händer om vi bara äter fisk och struntar i köttet? Det har den norska familjen Haug prövat. Det skriver NRK

Mamma Bente Haug berättar för mediet att hon var rädd för att de inte skulle hitta smaskiga sätt att servera fisken på, medan alla familjemedlemmar minst sagt var skeptiske till att "förlora" sin favoritföda: kött. 

- Pojkarna var skeptiska. Ingen tvekan om det, säger Stig Haugsom är pappa i familjen, om parets tre pojkar: Kristoffer 16 år, Henrik 13 år och Lasse, 10. 

Innan försöket blev alla blev alle man vägda, mätte blodtrycket, fettprocent och blodvärden - och det såg rätt annorlunda ut när familjen hade deltagit i försöket och ätit fisk i fyra veckor; 

Tillsammans tappade de 14 kilo, alla hade reducerat sitt dåliga kolesterol, socker- och fettämnen. Blodtrycket hade sjunkit, liksom fettprocenten. Särskilt det farliga magfettet hade runnit bort (Stig gick t ex ned sex cm i omkrets runt magen, medan Bente tappade tre centimeter). 

De har det därmed klart bättre, och försöket visar att blandannat hjärt- och kärlsjukdomar kan motverkas markant. Det menar Kjetil Retterstøl, professor vid Center för klinisk näring i Norge. 

- Jag trodde verkligen aldrig att vi skulle bli en fiskätande familj, men framöver kommer vi att äta fisk två till tre gånger i veckan. Det blir en befrielse att slippa tacos varje fredag, säger Stig Haug om försöket som filmades i tv-programmet "Forbrukerinspektørene".