Detta händer med din kropp om du slutar ha sex

Skriven av Filip Grönroos

408 veckor sedan

|

14/08/2016
Innan du kastar bort nyckeln till ditt kyskhetsbälte, läs detta

Det kan finnas många anledningar till att lägga sex på hyllan ett tag. Kanske har du gjort slut med din partner, din läkare har avrått av medicinska skäl eller är du helt enkelt trött på det.

Men innan du avvisar all typ av sexuell aktivitet helt och hållet bör du vara medveten om att det händer saker med din kropp när “laggymnastik” inte längre finns på programmet.

Du känner säkert till några positiva bieffekter av sex. Det är hälsosamt, du förbränner fett och blir på bra humör. Men det finns både för- och nackdelar med att droppa sex.

Den engelska tidningen Metro har med hjälp av läkaren Mark Lawton, från den brittiska föreningen för sexuell hälsa listat ett par konsekvenser av ett liv i celibat:

1.    Depression och ångest

Du kommer sannolikt känna dig mer nere än normalt. Efter sex kan man må fantastiskt bra och vara glad i flera dagar eftersom att endorfiner och glada hormoner frigjorts. Dessa gör dig mer avslappnad och mindre stressad.

2. Mindre risk för könssjukdomar och urinvägsinfektion

Sex innebär såklart alltid en risk för könssjukdomar, men visste du att det också kan påverka risken för urinvägsinfektion? Sex är nämligen en stor bov när det kommer till infektioner i underlivet eftersom att bakterier från t.ex. ändtarmen flyttas runt i stridens hetta.

3. Dalande sexlust

Din sexlust minskar när du slutar ha sex. Män som inte har sex kommer ha en lägre testosteronnivå i sin kropp vilket leder till ett mindre begär, förklarar läkare Mark Lawton. Men så snart som mannen återupptar sina sexvanor kommer libidon tillbaka, så oroa dig inte.

4. Och nej, din vagina kommer inte blir trängre

Läkare Mark Lawton måste tyvärr göra de kvinnor besvikna, som tror att en längre period utan sex kommer göra deras vagina trängre eller få deras mödomshinna att växa igen. Om kvinnor känner att de blivit trängre efter att ha haft uppehåll när det gäller sex, brukar det bero på att musklerna där nere är ovana vid den typen av aktivitet.