Expert delar en oroande anledning till att du inte bör sova mindre än sju timmar per natt

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sover du mindre än sju timmar varje natt? Enligt en ny studie kan det leda till farliga konsekvenser om du inte sover tillräckligt.

Sömn är viktigt. Det är avgörande att ha en rutin och försöka sova samma antal timmar varje natt. Men enligt experter bör man undvika att få mindre än sju timmars sömn.

Enligt en forskare kan det finnas en 7% högre risk att utveckla högt blodtryck över tid om du inte får tillräckligt med sömn.

Om du får mindre än fem timmars sömn vissa nätter, så är risken 11% högre. Detta avslöjades vid American College of Cardiology's årliga vetenskapliga session, skriver Daily Star.

Kaveh Hosseini, biträdande professor i kardiologi vid Irans Tehran Heart Center, har uttalat sig om studiens fynd. Den nya studien visade bland annat att kvinnor tydligen hade en 7% högre risk jämfört med män.

"Att få för lite sömn verkar vara riskfyllt för kvinnor. Skillnaden är statistiskt signifikant, även om vi inte är säkra på att det är kliniskt signifikant, och det bör undersökas vidare," sa han och fortsatte:

"Det vi ser är att brist på goda sömnvanor kan öka risken för högt blodtryck, vilket vi vet kan ligga till grund för hjärtsjukdomar och stroke."

För att samla in dessa uppgifter undersökte forskarna totalt över en miljon människor från sex olika länder, som inte hade högt blodtryck när studien började.

Dessa 1 044 035 människor följdes i genomsnitt fem år, och forskningen justerades för risk för hjärtsjukdom, kön, utbildning, rökstatus och vikt.

På detta sätt upptäckte de att brist på sömn kunde hänga ihop med högre blodtryck. Men professor Hosseini sa att det behövs mer forskning för att utforska sambandet.

Hans råd till människor som ville få rätt mängd sömn var att "sova ungefär sju till åtta timmar" varje natt. Enligt NHS behöver alla olika mängder sömn. I genomsnitt behöver vuxna sju till nio timmar, medan barn behöver nio till tretton timmar.

Det nämndes också att sömnproblem är vanliga och kan förändras genom våra liv. Även om ett par sömnlösa nätter vanligtvis inte är något att oroa sig för, kan det leda till fler problem om det börjar påverka ditt dagliga liv.