Expert: Så får du aldrig göra med din våta tvätt

Skriven av Johanna Frid

401 veckor sedan

|

20/09/2016
Du utsätter dig själv och familjen för onödiga hälsoproblem med denna dåliga vana - som många har.

Vad gör du med din våta tvätt? Hänger du upp det i trädgården, kastar in det i torktumlaren eller torkar du det inne i hemmet?

Om du hör till den sista kategorin finns det goda anledningar att ändra på dina tvättvanor. Det är nämligen inte bra för dem i hemmet att ha fuktig tvätt som hänger inomhus, skriver det norska kvinnomagasinet KK.

Enligt det norska Astma- och Allergiförbundet försämrar de våta kläderna luftkvaliteten genom att öka luftfuktigheten i rummet, och det är också en stor källa till damm. 

I vissa bostälder kan det naturligtvis vara svårt att hitta andra sätt att torka kläderna på, om man varken har balkong, trädgård eller torkrum i tvätstugan där man kan hänga kläderna. 

Om man inte har andra möjligheter bör man inta vissa förhållningsregler, säger Kai Gustavsen, som är Astma- och Allergiförbundets chef för inomhusklimat och miljöpåverkan på hälsa, till kvinnomagasinet.

- Är man en barnfamilj är det viktigt att planera när man tvättar sin kläder. Häng upp kläderna på ett ställe där du kan ha fönstret öppet så att det påverkar fukten, och så är det mer eller mindre torrt när du kommer hem. Det är också viktigt att du inte torkar dina kläder på samma ställe som du sover. Det är nämligen inte hälsosamt. Badrummet kan däremot vara ett bra ställe att torka tvätt. Här är det i regel ventilerat och många har kanske också golvvärme, säger Gustavsen till KK.

Badrummet är det bästa stället om ens hem inte har trädgård, balkong eller torkrum. I synnerhet om det finns ett fönster. Se dock upp med att hänga upp de våta kläderna på el-element, där kläderna kan börja brinna.