Femsekundersregeln: Vetenskaplig fakta eller psykologisk reflex? Här är vad vetenskapen säger!

Johanna Ekman

4 veckor sedan

|

21/05/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Är femsekundersregeln en mikrobiologisk sanning eller bara en psykologisk vana? Vetenskapen har vägt in i denna långvariga debatt med spännande insikter.

Vi har alla hört det förr: om du tappar mat på golvet har du fem sekunder på dig att plocka upp den och äta utan att riskera någon kontaminering.

Den så kallade femsekundersregeln har varit en vanlig tro sedan barndomen, ofta mer som en lekfull vana än en sann övertygelse. Men har den verkligen någon vetenskaplig grund?

Omedelbar Bakterieöverföring

Kärnan i femsekundersregeln ligger i hur snabbt bakterier kan kontaminera mat.

År 2007 genomförde livsmedelsforskaren Paul Dawson vid Clemson University en av de få vetenskapligt rigorösa studierna på detta ämne.

Hans forskning visade att mat plockar upp bakterier så fort den rör vid golvet.

Det finns ingen nådeperiod där din mat förblir bakteriefri.

Faktorer som påverkar bakterieöverföring

Historien slutar inte där.

Donald Schaffner, livsmedelsforskare vid Rutgers University, tillsammans med sin student Robyn Miranda, byggde vidare på Dawsons arbete 2016.

Deras experiment övervägde olika livsmedel och ytor, och avslöjade att medan bakterieöverföring är omedelbar, så beror mängden bakterier på flera faktorer:

  • Typ av livsmedel: Fuktiga livsmedel som vattenmelon, äppelskivor och tomater plockar upp mer bakterier än torrare livsmedel som kex eller bröd.

  • Typ av yta: Mattbelagda golv överför färre bakterier jämfört med kakel eller rostfritt stål. Dessutom kan andra ytor som otvättade händer, redskap och skärbrädor också introducera bakterier.

En psykologisk tröst snarare än en vetenskaplig

Så, är det farligt att äta mat som har legat på golvet?

Generellt sett, nej. Schaffners resultat indikerar att "nittionio procent av gångerna är det troligen säkert."

Den National Geographic-artikel som täckte dessa resultat sammanfattar det väl: femsekundersregeln handlar mer om psykologisk tröst än vetenskaplig fakta.