Startsida Livsstil Kan hålla dem fräscha i upp till 14 dagar: Så...

Kan hålla dem fräscha i upp till 14 dagar: Så här bör du förvara bananer

Banan, banana, peeled
Shutterstock

Med ett enkelt knep kan du förlänga bananernas hållbarhet betydligt – utan att ändra på din dagliga rutine.

Just nu läser andra

Om du också älskar bananer har du säkert känt frustrationen när de snabbt blir övermogna och bruna.

Men visste du att anledningen till att dina bananer inte håller sig fräscha särskilt länge troligen beror på att du förvarar dem fel?

Håll dem borta från andra frukter

En expert från Food Storage Moms delar med sig av ett smart knep som kan få dina bananer att hålla betydligt längre, skriver Mirror.

Experten Linda Loosli förklarar att du aldrig bör lägga bananer i en fruktskål tillsammans med andra frukter som äpplen och apelsiner – det kan nämligen få hela fruktskålen att bli dålig snabbare.

Anledningen är att bananer producerar etylen via stjälkarna.

Läs också

Gasen behövs för att frukten ska mogna, men den kan också få både bananer och andra frukter att mogna alldeles för fort:

”Ett vanligt misstag är att man förvarar bananerna för nära annan frukt i köket. Om du köper mycket frukt – äpplen, apelsiner, päron – försök då att hålla dem åtskilda från bananerna”, säger Linda Loosli och fortsätter:

”Du kanske tror att det bästa är att låta bananerna sitta ihop i klasar och ta en i taget när du ska äta dem eller använda dem i ett recept. Men så är det faktiskt inte.”

Det här ska du göra i stället

För att undvika att bananerna blir dåliga bör du plocka isär dem och linda in varje stjälk i plastfolie.

Det hindrar etylengasen från att släppas ut och kan göra att bananerna håller sig fräscha i upp till två veckor:

Läs också

”När stjälkarna är inplastade behåller bananerna mer av sitt etylen, vilket gör att mognadsprocessen går långsammare. Om du inte vill att bananerna ska mogna för snabbt […] är det här ett viktigt knep som förlänger hållbarheten.”

Du kan också förvara bananerna i kylskåp för att få dem att hålla längre, men gör det först när de blivit gula och börjat mogna.

”De kalla temperaturerna bromsar mognaden […], förklarar Linda och tillägger:

”Om de inte mognar är det svårt att använda bananerna eftersom de saknar den söta smaken.”

Ads by MGDK