Många undrar om det är farligt att koka samma vatten flera gånger.
Just nu läser andra
Om du dricker mycket kaffe eller te har du förmodligen ställt dig själv frågan:
När det finns lite vatten kvar i vattenkokaren från dagen innan – ska man hälla ut det, eller går det bra att koka upp det igen?
Enligt experter är svaret ganska enkelt, skriver den norska sajten Forskning.
Ingen anledning till oro
När vattnet kokar dör bakterier, vilket gör att det blir säkert att dricka. Solveig Langsrud, forskare vid Nofima, påpekar att man bara behöver vara säker på att vattnet var drickbart från början.
Vattnets sammansättning
Vatten är mer än bara vatten – det innehåller även mineraler och spårämnen som kalcium, magnesium, natrium och fluorid.
I små mängder är dessa helt ofarliga, men de kan med tiden skapa beläggningar i vattenkokare och kaffemaskiner.
Bor man i ett område med mycket kalk känner man snabbt igen de vita avlagringar som bildas i botten av kastruller och kannor. Hans Peter Heinrich Arp, professor i kemi vid NTNU, förklarar att mineralerna bara blir mer koncentrerade när vattnet kokas flera gånger. Det kan påverka smaken – men inte hälsan.
Smak och arom
Läs också
En annan faktor är vattnets syreinnehåll. När det kokar försvinner en del av syret, vilket kan göra att vattnet smakar mer platt.
För te- och kaffedrickare kan det spela roll, eftersom syret hjälper till att dra ut aromerna bättre.
“Som tedrickare ser jag alltid till att tevattnet aldrig kokar. Jag värmer det till 32 grader innan jag använder det,” säger Christian Vogelsang, forskare vid Norsk Institut för Vattenforskning.