Många bilägare omedvetna om betydelsen av denna symbol: Kan spara dig tusentals kronor

Skriven av Henrik R

48 veckor sedan

|

07/07/2023
Upp till 80% av bilägarna känner inte till symbolen.

Även erfarna bilförare blir fortfarande förvirrade av mindre kända vägmärken eller symboler, eftersom det finns många obskyra regler som får folk att undra. Men förvirringen slutar inte med vägspråket ensamt, eftersom vissa funktioner i ditt fordon också förblir obemärkta.

Enligt The Mirror kan du stiga in i din bil varje dag utan att tänka på de olika symbolerna som pryder instrumentpanelen. Du behöver bara känna till de grundläggande för att kunna köra från A till B. Men har du någonsin funderat över betydelsen av den symbolen med vågiga linjer på instrumentpanelen?

Många människor har varit förvånade över att upptäcka den sanna betydelsen bakom denna märkliga symbol. Att veta vad man ska göra när den lyser kan spara dig tusentals kronor.

Ett träd i vatten?

Det finns en liten symbol som liknar ett termometer med vågiga linjer runt det, som dyker upp då och då på instrumentpanelen.

Symbolen varnar dig om att motorn överhettar, så du kan vidta de nödvändiga stegen när du ser den tändas.

Många människor har varit så förvirrade över symbolen att de har frågat vad den egentligen betyder. En person skrev:

"Vad betyder symbolen som ser ut som ett termometer/träd i vatten?"

En annan skämtade med att "ignorera" den vågiga symbolen på deras instrumentpanel, eftersom de inte ville ha fler oväntade räkningar den månaden.

En person reagerade på denna tweet och kommenterade: "Vågiga linjer bakom en bilikon betyder dragkraft, så det finns ingen anledning till oro. Vågiga linjer under en termometersymbol betyder att du ska kontrollera din kylarvätska så snart som möjligt."

Det kan bli dyrt

The Sun rapporterade att en undersökning utförd av ATS Euromaster visade att 80% av bilägarna inte visste vad symbolens syfte var.

Det är dock viktigt att veta vad den betyder, eftersom den varnar dig om att motortemperaturen blir för hög och indikerar att din bil håller på att ta slut på kylvätska.

Om du fortsätter att köra kan din motor överhettas, vilket kan bli en dyr affär om motorn tar skada.

Om du ser ljuset bör du dra över till närmaste säkra plats och låta motorn svalna. Kontrollera kylvätskenivån och se om det behövs påfyllning.

Om problemet inte löses på detta sätt kan det vara nödvändigt att få bilen bogserad till en mekaniker.