Startsida Livsstil Många svenskar gör misstaget – det här bör du alltid...

Många svenskar gör misstaget – det här bör du alltid göra innan du kokar ris

rice,rise
Shutterstock.com

En enkel vana kan faktiskt förbättra hälsan.

Just nu läser andra

Ris är en av världens mest använda råvaror – från risotto och wok till vardagsmiddagar. Men få känner till att ris också kan innehålla ett ämne som forskare varnar för.

Arsenik i ris – en dold risk

Risplantan absorberar naturligt arsenik från jord och vatten. Ämnet finns i naturen, men höga halter kan vara skadliga för hälsan.
Enligt Livsmedelsverket i Danmark kan långvarig konsumtion av oorganisk arsenik öka risken för cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Sosialnytt.

Så minskar du halten

Lyckligtvis finns det enkla sätt att minska mängden arsenik. Att skölja riset under rinnande vatten, blötlägga det några timmar eller koka det i rikligt med vatten kan minska halten avsevärt.
För ris i kokpåse rekommenderar experter att lägga påsarna i kallt vatten i kylskåpet en stund och sedan hälla bort vattnet innan kokning.

Studier visar att dessa metoder effektivt kan ta bort en stor del av det skadliga ämnet. En liten förändring i köksrutinen kan därmed få tydliga hälsofördelar.

En enkel vana med stor effekt

”Se det som en liten förändring i rutinen som kan göra stor skillnad för din hälsa,” säger experterna.
Det finns ingen anledning till panik – men det är klokt att börja göra det till vana att alltid skölja eller blötlägga riset innan tillagning.

Läs också

En kort sköljning eller några timmars blötläggning är enkelt att göra och gör en av världens mest populära livsmedel både säkrare och nyttigare att äta.

Ads by MGDK