Nästan alla slänger det: Dessa produkter kan hålla länge efter bäst före-datumet

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flera av produkterna är ytterst populära i de svenska hemmen.

När det kommer till mat är det vanligt att vara försiktig med bäst före-datum och undvika alla risker för matförgiftning.

Men faktiskt finns det vissa livsmedel som är ätbara långt efter deras angivna bäst före-datum.

Att slänga dem skulle därför vara slöseri med resurser och pengar. Nedan kan du läsa vilka produkter du med gott samvete kan behålla, även om de har passerat bäst före.

Kaffe

Till alla kaffeentusiaster finns det goda nyheter. Ditt kaffe kan hålla längre än det angivna bäst före-datumet, om du förvarar det korrekt.

Se bara till att förvara det på en torr plats i en lufttät behållare för att undvika mögel. På det sättet kan du alltid njuta av en färsk och välsmakande kopp kaffe.

Pasta och ris

Om du har sparat lite pasta, som aldrig öppnats, kan du vara lugn över att pasta och ris kan förvaras under lång tid, så länge de hålls torra.

Om de undviker vatten och fukt, kommer de inte att mögla - inte ens efter att bäst före-datumet har passerat.

Bönor

En annan typ av livsmedel som har en lång hållbarhet är bönor och andra baljväxter. Dessa livsmedel kommer vanligtvis i påsar, men det är inte det bästa sättet att förvara dem på om de ska hållas färska längre.

Genom att byta till lufttäta förvaringsburkar kan du faktiskt förlänga hållbarheten.

Dock är det bäst att äta sina baljväxter inom fyra år, eftersom vitaminerna kommer att minska betydligt efter det.

Honung

Honung är ett av de mest hållbara livsmedlen, och faktiskt kan honung ha en obegränsad hållbarhet. Detta beror på honungens höga sockerhalt och låga vattenhalt samt vissa enzymer som håller den färsk.

Även andra livsmedel som kryddor och mjöl kan utan problem konsumeras efter bäst före-datumet, så länge de förvaras på en torr plats.

Nästa gång du står med en av de ovan nämnda produkterna som precis har passerat bäst före-datumet, kan du överväga att ge den en chans istället för att slänga den.