Ny studie rekommenderar: Detta bör du äta istället för salt

25/11/2023 17:30

Ida Hansson

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny studie från Vanderbilt University Medical Center i USA har visat vilka effekter minskat saltintag har på hälsan.

Mest läst idag

Resultaten visar att deltagarna kunde sänka sitt blodtryck betydligt genom att reducera sitt dagliga saltintag från 11 gram till enbart en tesked.

Denna förändring ledde till en blodtryckssänkning på 6 mm Hg, vilket är jämförbart med effekten av ett blodtryckspreparat, meddelar Johan Sundström, hjärtläkare och professor i epidemiologi vid Uppsala universitet, i en intervju med DN.

I Sverige konsumerar genomsnittspersonen cirka 11 gram salt per dag, motsvarande två teskedar. Livsmedelsverket har länge rekommenderat en halvering av detta intag.

På sin hemsida betonar myndigheten att högt natriumintag kan öka risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

Uppskattningsvis har var fjärde vuxen i Sverige högt blodtryck, och siffran är nästan hälften bland personer över 65 år.

Livsmedelsverket har påbörjat en översyn av sina kostråd, vilket kan leda till nya rekommendationer gällande saltintag.

Johan Sundström föreslår att svenskar bör laga sin mat själv och ersätta vanligt salt med låg-natriumsalt, som innehåller kaliumklorid.

Han menar att en tredjedel av det vanliga saltet kan bytas ut utan att påverka smaken.

Sundström hänvisar till en australisk studie genomförd i 600 kinesiska byar, där invånarna antingen använde vanligt salt eller ett salt med kaliumklorid.

Resultaten visade en markant minskning av stroke och andra hjärt-kärlhändelser i byarna som använde kaliumkloridsaltet.