Startsida Livsstil Så plockar du svamp på rätt sätt – experternas bästa...

Så plockar du svamp på rätt sätt – experternas bästa tips

Kantareller
A.Film / Shutterstock.com

Allt du behöver veta inför höstens svampplockning.

Just nu läser andra

Svampsäsongen bjuder på lugn, frisk luft och fantastiska måltider. Många tror att hemligheten ligger i att hitta svampen, men själva plockningen och hur den hanteras är minst lika viktigt. Med några enkla knep kan varje tur i skogen både ge större skörd och bli en mer njutbar upplevelse.

En färdighet som går att träna upp

En del verkar ha en särskild ”svampsyn” – en intuitiv känsla för var fynden gömmer sig. Men även om man inte har den talangen kan man komma långt med kunskap och övning. Det handlar om att lära ögonen se små färgskiftningar i marken och att röra sig långsamt och tålmodigt, skriver dagens.no.

När blicken väl är inställd blir det betydligt enklare att upptäcka även de minsta kantarellerna som gömmer sig under mossa och löv. Här gäller det att vara uthållig och ta försiktiga steg.

Så plockar du rätt

Det verkliga avgörandet kommer när svampen väl hittats. Skillnaden mellan nybörjaren och den erfarne märks just här. Svampen ska inte ryckas upp eller kastas ner i korgen hur som helst. Man går ner på knä och plockar varsamt, svamp för svamp. En bra svampkniv är i princip oumbärlig.

Ett smart tips är att rensa svampen direkt i skogen:

  • Borsta av hatt och skivor.
  • Skär bort skadade eller angripna delar.
  • Ta bort jord, barr och annat skräp.

Läs också

På så vis lägger du rena svampar i korgen – inte en blandning av löv och mossa.

Tålamodet lönar sig

Visst kan det kännas tidskrävande, men belöningen kommer när du kommer hem och svampen redan är färdig att tillagas. Dessutom slipper köket fyllas av skogens rester och småkryp.

Det noggranna plockandet gör också själva turen mer givande. När du sitter på huk och låter ögonen vänja sig vid markens detaljer öppnar sig en helt ny värld – och ofta upptäcker du ännu fler svampar.

När skörden ska avnjutas

De nyplockade svamparna förtjänar att stå i centrum. De finaste smakar bäst stekta i smör och bör få glänsa på egen hand. Pasta eller en rostad brödskiva gör sig utmärkt som sällskap, men huvudrollen är svampens egen.

Ads by MGDK