Spara pengar och rädda miljön: Så minskar du ditt matsvinn med 4 enkla knep

09/02/2024 17:16

Ida Hansson

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du kan vara en hjälte och rädda miljön samtidigt som du sparar pengar.

Mest läst idag

Vi lever i en värld där ungefär en tredjedel av all producerad mat hamnar i soporna.

Matsvinnet påverkar inte bara vår ekonomi negativt utan har också en betydande inverkan på miljön, då resurser som vatten, energi och arbetskraft går till spillo.

Det rapporterar The Mirror.

Sedan 2009 har Tesco i Storbritannien inte skickat någon mat till deponi, och år 2013 blev kedjan den första som offentligt rapporterade om sitt matsvinn.

Med ett ambitiöst mål om att halvera matsvinnet i sina egna operationer före 2025 arbetar Tesco nära tillsammans med bönder och leverantörer för att minimera svinn redan innan varorna når konsumenten.

En av de innovativa lösningarna är införandet av "Perfectly Imperfect"-serien, som säljer "knasiga" frukter och grönsaker, som smakar lika bra som de mer estetiskt tilltalande, men kanske inte vinner någon skönhetstävling.

I butikshyllorna har kedjan också ersatt "använd före"-datum med "bäst före"-datum på många av sina egna märkesvaror, vilket ger kunderna möjlighet att själva bedöma om maten är god att äta, och därmed undvika onödigt svinn.

I Sverige ser vi också att fler butiker har tagit dessa initiativ i bruk. I flera butiker finns utvalda hyllor med produkter märkte med 50%, "endast 30 kronor" etc., då det är varor som snart går ut. Även sidan Matsmart har blivit en hjälp för många svenskar.

Det uppskattas att det genomsnittliga hushållet slänger mat för flera tusen kronor per år. För att motverka detta kan du nedan läsa om hur du kan minimera ditt matsvinn och därmed spara pengar

  1. Använd det du har: På internet finns det flera webbplatser där du kan ange de varor du har liggande i kylskåpet. Baserat på detta kan diverse webbplatser sedan ge dig recept som du kan använda för att använda dina rester.

  2. Förvara maten korrekt: Exempelvis kan du förvara sallad och spenat med ett stycke hushållspapper för att absorbera överskottsfukt och förhindra att bladen blir sladdriga. Ost kan fördelaktigt förpackas i bakpapper för att undvika att den blir hård eller svettig.

  3. Kolla vad du har innan du handlar: Genom att veta vad du redan har i kylskåpet och skåpen kan du undvika att köpa mer än du behöver.

  4. Bli vän med din frys: Många olika typer av mat kan frysas, inklusive bacon, bananer, hela kaffebönor, hemmagjorda kakor och bär, vilket kan förlänga matens hållbarhet avsevärt.

Genom att använda dessa enkla knep kan du ta ett steg i rätt riktning och minimera matsvinnet.